De route door Frankrijk

De route door Frankrijk


De reis naar La Courtine duurde drie dagen! Het startpunt van de Radiocompagnie was de kazerne "De Wittenberg" in Stroe op de Veluwe.
's-Morgens vroeg (ongeveer 05.00 uur) ving de reis aan. Soms werd er eerst nog overnacht in Tilburg, dan duurde de totale reis vier dagen! De begeleiding van de colonne ving voor ons pas aan vlak over de grens, nabij Lommel.

In grote lijnen volgde de colonne de plaatsen Namen - Rethel - Mourmelon - Troyes - Bourges - La Chatre - La Courtine

De plaatsen die werden aangedaan waren in mijn herinnering achtereenvolgens:


Eerste dag:
Scheerpalen in MourmelonLommel - St.Truiden - Givet - Rocroi - Attigny - Suippes - Mourmelon (overnachting op legerplaats, aankomst op 1e dag).Tweede dag:

Douchen onderweg in Bourges...Chalons sur Marne - Sommesous - Arcis - Troyes - St. Florentin - Auxerre - Clamecy - Varzy - La Charite - Bourges (overnachting op legerplaats, aankomst op 2e dag).Derde dag:
St.Florent-s.Cher - La Chatre - Aubusson - Felletin - La Courtine.

De gehele route werd begeleid door de Koninklijke Marechaussee. Op vele plaatsen langs de route werden posten uitgezet. Deze posten waren eveneens bemand door de Marechaussee (o.a. voor de verkeersafwikkeling en het tellen van de passerende legervoertuigen, uitvallers!).

Langs de weg, ergens in FrankrijkHet doorgeven van de gegevens over de colonne was een taak van de Radiocompagnie, vertegenwoordigd door twee of drie man, te weten een chauffeur of chauffeur-telegrafist en 1 of 2 radiotelegrafisten. De foto hiernaast is genomen onderweg ergens in Frankrijk. Van links naar rechts Chris van Hulst, Frans van Deursen en ik zelf. De auto waarin de zend/ontvangapparatuur stond opgesteld was een 1-tonner, een zgn. Web-carrier.Onderweg in Noord-Frankrijk, een bunker uit WO-1
Wanneer de colonne was gepasseerd moesten wij opbreken en vertrekken om een plaats verderop langs de route in te nemen voor hetzelfde ritueel op de tweede dag.


Wij overnachtten niet op een legerplaats. De plek waar wij de andere dag ons werk moesten doen, was onze overnachtingsplaats. Dit gold voor de gehele ploeg, te weten Kon. Marechausse en wij. Wij sliepen deels in tentjes en de auto's. Het kon dus voorkomen dat wij 's-avonds laat pas op de plaats van bestemming arriveerden en dan nog onze tenten moesten opzetten.

In Rocroi ben ik 's-nachts "beroofd" van een doos "noodrantsoen". In deze doos bevonden zich etenswaren, welke wij in grote hoeveelheid meekregen voor onderweg. Ik sliep in de web-carrier en 's-nachts, na een avondje "stappen" (wijn...), ben ik kennelijk zo vast in slaap geweest dat ik niet heb gemerkt dat er een doos uit de auto, onder de planken waarop ik sliep, is weggenomen !

De lengte van de gehele colonne kon wel, afhankelijk van het aantal manschappen dat moest worden vervoerd, 50 tot 60 kilometer lang zijn, waarbij een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur werd bereikt. Voor de militairen een ongemakkelijke tocht, waarbij men moet bedenken dat al die dagen de binnenhelm moest worden gedragen, iets dat in die tijd tijdens het vervoer per "dienstwagen" verplicht was.